ÇevreBilgileri

ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI

12 Kasım 2010 tarih 27757 sayılı Resmi Gazete'de "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik " yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelik, 21/11/2008 tarihli ve 27061 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Denetimi Yönetmeliği ve 29/4/2009 tarihli ve 27214 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik kapsamında çalışacak çevre görevlilerinin ve çevre danışmanlık firmalarının görevleri, nitelikleri, çalışma usul ve esasları, başvuruların değerlendirilmesi, yeterlik belgesinin verilmesi, denetlenmesi, yeterlik belgesinin askıya alınması ve iptali ile ilgili konularını kapsamaktadır.

Çevre danışmanlık firmaları: Çevre yönetimi ile çevre izin ve lisans başvuru hizmeti yeterliği alan kuruluşlar olarak tanımlanmaktadır. Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik " hükümleri doğrultusunda; Çevre yönetimi hizmeti ile çevre izin ve lisans başvuru hizmeti konusunda yeterlik almış firmalara Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi (ÇDYB) verilmektedir.
 
Çevre danışmanlık firmaları çalışmalarını, almış oldukları belgeler doğtultusunda yönetmelikler kapsamında yürüteceklerdir. Çevre danışmanlık firmaları için düzenlenmiş olan çevre danışmanlık yeterlik belgesinin (ÇDYB) Bakanlıkça onaylandıktan sonraki beş yıllık geçerlilik süresi mevcuttur.
 
Çevre Danışmanlık Firmalarının Nitelikleri:
Çevre danışmanlık firmaları aşağıda belirtilen nitelikleri taşımak zorundadırlar.
 
1) Çevre danışmanlık firmaları bünyelerinde en az üç çevre görevlisi çalıştırmak zorundadır.
2) Çevre danışmanlık firmaları bünyesinde çalışan çevre görevlilerinin en az 2/3’ünün çevre mühendisi veya çevre mühendisliği alanında yüksek lisans ve üzeri eğitim almış olmaları zorunludur.
3) Çevre danışmanlık firmaları bünyesinde çevre görevlisi olarak çalışacak çevre mühendisliği dışındaki diğer meslek gruplarının, kamu veya özel sektörde çevre alanında en az iki yıl çalışmış olması gereklidir.
4) "Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik " ‘in 6. Maddesinin üçüncü fıkrası gereğince çevre görevlisi belgesine sahip olan kişiler, çevre mühendisleri ile aynı hakka sahip olarak çevre danışmanlık firmalarında çalışabilirler.
   
Çevre Görevlisi Çalıştırma ve Çevre Yönetim Birimi Kurma Kriterleri:
İlgili yönetmeliğin 7. Maddesinde çevre görevlisi çalıştırma ve çevre yönetim birimi kurma kriterleri aşağıdai şekilde sıralanmıştır.
 
1)Tesis veya Faaliyetlerden;
    a)Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan faaliyet veya tesisler, çevre yönetim birimlerini kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak,
    b)Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan tesisler, en az bir çevre görevlisi istihdam etmek ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak veya çevre yönetim birimi kurmak, zorundadır.
 
2) Organize sanayi bölgeleri yönetimleri bünyesinde, en az bir çevre görevlisinin istihdam edilmesi veya çevre yönetim biriminin kurulması ya da çevre danışmanlık firmalarından çevresel faaliyetlerin yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmetinin alınması zorunludur.
3) Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birlikleri veya bunların iştirakleri, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan tesis veya faaliyetleri çevresel açıdan yönetmek üzere en az bir çevre görevlisi çalıştırmakla veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevresel faaliyetlerin yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmeti almakla yükümlüdür.
 4) Sağlık kuruluşları ve hastanelerden, yatak kapasitesi 20 ve üzerinde olanlar en az bir çevre görevlisi çalıştırmak veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından hizmet almakla yükümlüdürler.
 
Çevre Yönetim Birimi Nitelikleri:
1)     Çevre yönetim birimlerinde en az bir tanesi çevre mühendisi veya çevre mühendisliği alanında yüksek lisans ve üzeri eğitim almış çevre görevlisi olmak üzere en az iki çevre görevlisinin sürekli olarak istihdam edilmesi zorunludur.
2)    Aynı vergi numarasına sahip tesis veya faaliyetler, tek çevre yönetim birimi ile de çevre yönetim faaliyetlerini yürütebilir.
3)    Çevre yönetim birimi kuran tesis veya faaliyetler Bakanlıktan onay alırlar.
4)    Birden fazla tesis veya faaliyetten sorumlu olan çevre yönetim birimi sorumluluk alanlarını Bakanlığa bildirmek zorundadır.
 
İlgili Yönetmelikler:
Çevre Denetimi Yönetmeliği
Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hak. Yönetmelik
Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yeni
Çevre İzni Kapsamında Değişen Yönetmelikler
Çevre Görevlisi Sınavı Soru ve Cevapları
 
Çevre Danışmanlık Firmalarının Yükümlülükleri:
Çevre danışmanlık firmaları; 10. Maddede belirtilen yükümlülüklere ek olarak;
 
1) İlgili çevre görevlisinin, hizmet verdiği tesis ve faaliyetlerden;
a) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alanlar için ayda en az iki,
b) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alanlar için ayda en az bir, tam gün çalışmasını sağlamakla,
 
2) Hizmet alımı sözleşmesi yapılması veya feshedilmesi durumunda, hizmet verdiği tesis veya faaliyeti en geç yirmi iş günü içerisinde yetkili makama bildirmekle, yükümlüdür.
 
Çevre danışmanlık firmaları;
1) İstihdam edilen personelin T.C. kimlik numaralarını ve sosyal güvenlik numaralarını on iş günü içerisinde Bakanlığa bildirmekle,
2) Çevre görevlisi belgesine sahip personelin firmadan ayrılması veya işe başlaması durumunda Bakanlığa on iş günü içerisinde haber vermekle,
3) 9. Maddedeki şartların sağlanamaması hâlinde on iş günü içerisinde Bakanlığa bildirmekle ve söz konusu hükümlere on iş günü içerisinde uymakla,
4) Firmanın unvanı, adresi ve sahibinin değişmesi hâlinde bu durumu on iş günü içerisinde Bakanlığa bildirmekle,
5) Kendilerine ait ticari sicil numaralarını Bakanlığa bildirmekle,
6) Yeterlik belgesi alma aşamasında sundukları belgelerde meydana gelecek değişiklikleri, değişiklik tarihinden itibaren on iş günü içinde Bakanlığa bildirmekle, yükümlüdür.
7) Bakanlıkça firmalara gönderilecek yazılarda, başvuruda beyan ettikleri adres dikkate alınır. Adres değişikliğini on iş günü içinde beyan etmeyen firmanın belge alırken beyan ettiği adresle yapılan yazışmalar firmaya tebliğ edilmiş sayılır.
 
Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Değişikliği
Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 06/05/2014 tarihli ve 28992 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Diğer İçerikler