ÇevreBilgileri

ÇEVRE DENETİMİ

Çevre denetiminin tarihsel gelisimine baktığımızda, çevreyle ilgili ilk düzenlemelerin 1970’lerin sonlarinda endüstriyel kazalar ile başladığını görmekteyiz.
 
1980’lerin basinda ise çevre konusuna, “çevre yönetimi” kavramı çerçevesinde yeni yaklaşımlar geliştirilmeye başlanmış ve endüstriyel faaliyetler bu yaklaşımlar çerçevesinde; enerji ve çevre performanslarını yükseltmek üzere yeniden ele alınmıştır.
 
1980’lerin ortalarına gelindiğinde endüstriyel üretim sistemlerinde hammadde ve enerji akışının çevre üzerindeki etkileri tekrar tasarlanmıştır. Bu yaklaşım, atıkların ve yan ürünlerin üretime yeniden girdilerinin sağlanması, ürünlerin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi, daha temiz üretim için tüm proses akışının analiz edilmesi gibi unsurları kapsamaktadır.
 
1990’lara gelindiginde, giderek büyüyen sanayi ve hizmet sektörleri, çevre eğitimi, çevresel değerlerin ölçümü ve izlenmesi, atıkların azaltılması ve çevresel yönetim stratejilerinin belirlenmesi konularına dair daha kapsamlı yaklaşımlara ihtiyaç duyulmuş ve bunun sonucu olarak “Toplam Kalite” kavramı doğmustur.
 
Günümüzde, çevre kirliliği ile kaynakların azalması maalesef korkutucu boyutlara varmıştır. Yerkürenin yüz yüze kalacağı varsayılan tehditler, bilim adamlarının öngörülerinden çok daha erken kapımızı çalmış bulunmaktadır. Bugün tüm dünyada tartışılan ve olası çareler arastırılan öncelikli gündem konularından biri küresel ısınma ile bunun doğurduğu ve doğuracağı sonuçlardır. İşte bu noktada çevreye iliskin tartışmalar ve uygulamalar tartışılmaz önem kazanmış bulunmaktır.
 
Endüstriyel tesisler ve faaliyetlerden kaynaklanan çevre sorunları ile bunlara ilişkin “çevresel uygunluk zinciri” konuları bu tartışmaların ve çalışmaların büyük bir bölümünü teşkil etmektedir. Zincirin çevresel izin ve izlemeden sonraki halkası olan “çevre denetimi” konusu, ülkelerin çevre otoritelerinin en yoğun çalıştığı konuların başında gelmektedir. Üretim teknolojilerinin çevreye yarattığı etkiler, günümüzde tüketicilerin ürünlere ve markalara olan bakış açılarını çok daha fazla etkilemektedir. Çevre ve Orman Bakanlığı Tarafından 21 Kasım 2008 itibariyle Resmi Gazete'de yayımlanan ve 01 Ocak 2009 itibariyle yürürlüğe giren ‘’Çevre Denetimi Yönetmeliği’’ yeniden düzenlenerek 12 Kasım 2010 tarih  27757 sayılı Resmi Gazete'de  "Çevre Denetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"  olarak  yayımlanmıştır.
 
Yayımlanan bu yönetmelik ile önceki yönetmeliğin 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ve 16 ncı maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır. 12 Kasım 2010 tarih  27757 sayılı Resmi Gazete'de  Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik  yayımlanmıştır. Yukarıda yürürlükten kaldırılan maddeler bu yönetmelikte yeniden düzenlenmiştir.Çevre Denetimi Yönetmeliğinin amacı, çevrenin korunması için tesis veya faaliyetin çalışmaya başlamasından sona erdirilmesine kadar olan süreçte çevre denetiminin usul ve esaslarını; denetim yapacak personelin, çevre yönetim birimi/çevre görevlisinin, çevre hizmeti konusunda yetkilendirilmiş firmaların nitelikleri ile yükümlülüklerini düzenlemektir.
 
Çevre denetimi sonucunda; çevre mevzuatı kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve  gerekli tedbirleri almayan kişi, kurum, kuruluş ve işletmelere idari ve adli yaptırımlar uygulanmaktadır.Çevre denetimleri, gerekli ekipman ve kalibrasyonu yapılmış ölçüm cihazları ile mevzuatta belirtilen standartlarda gerçekleştirilmeli, elde edilen veriler değerlendirilerek çevresel politikalar oluşturulmasında kullanılabilmelidir.
 
Bu kapsamda; gerçekleştirilen çevre denetimleri ile elde edilen bilgiler, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen birçok projede kullanılmaktadır. Çevresel verilerin günümüz bilgi teknolojileri kullanılarak yapılan analizleri, içinde bulunduğumuz durum ve geliştirilmesi gereken çevresel stratejilerin belirlenmesi açısından son derece önemlidir. Coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak hazırlananan kirlilik haritaları gibi uygulamalar ile çevresel sorunların bölgesel ve noktasal analizleri yapılabilmektedir.
 
Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Değişikliği
Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 06/05/2014 tarihli ve 28992 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Diğer İçerikler