ÇevreBilgileri

DOĞALGAZ

 Doğalgaz günümüzden milyonlarca yıl öncesinde dünyamızda yaşayan canlıların artıklarının yer katmanları arasında basınç ve sıcaklık altında dönüşüme uğramasıyla büyük oranda metan gazından oluşan fosil kaynaklı gaz sınıfında bir yakıttır. Petrol gibi doğada yer altı katmanlarında bulunur. Doğalgaz büyük oranda metan daha az etan, propan, bütan, azot ve karbondioksit gazlarından oluşur. Kaynağından çıkarıldığı anda herhangi bir işlem yapılmaksızın kullanılabilmektedir. Doğalgaz zehirsiz, kokusuz, renksiz, kuru havadan hafif bir gazdır.

Doğalgaz ucuz ve şu anda kömürden sonra en ekonomik fosil yakıttır. Yanma sonucu çevreye verdiği zarar diğer yakıtlara göre çok azdır. Depolama gerektirmez. Konut ve iş yerlerimize elektrik tesisatı, su tesisatı gibi bir boru tesisatıyla ulaştırılır. Elektrik ve su tesisatında olduğu gibi bir sayaçla ölçülerek fiyatlandırılır ve kullanıldığı kadar ödenir. Doğalgazın diğer fosil yakıtlara göre üstünlükleri:
 
1.Diğer fosil yakıtlara göre daha temizdir: Kömür, fuel-oil v.b. yakıtlar gibi kurum, is, kül gibi yanma artıkları bırakmaz.
2.Havadan daha hafif bir gazdır: LPG gibi kaçak durumunda zeminde birikme yapmaz. Yükselir ve varsa havalandırmadan çıkar.
3.Kokusuz bir gazdır: Ancak kent içi dağıtımda kaçakların anlaşılması için çürük yumurta-sarımsak kokusu benzeri bir koku ile kokulandırılır.
4.Depolama ve stok maliyeti yoktur. Binalarda yakıt tankı için ayrıca bir alan gereksinimi yoktur.
5.Taşıma maliyeti yoktur: Diğer sıvı ve katı yakıtlar gibi ilk yatırım sonrasında taşıma maliyeti ve riski yoktur. Borularla iletilir.
6.İşletme ve bakım maliyeti düşüktür: Yakma için ön hazırlık, ek enerji gereksinimi yoktur. Yakıcıların bakım maliyetleri düşüktür.
7.Yanma hassas ve insandan bağımsız otomatik olarak kontrol edilebilir. Emniyet sistemleri diğer yakıt sistemlerine göre daha gelişmiştir. Yanma verimi diğer yakıtlara göre daha yüksektir.
8.Doğalgaz tesisatları düşük basınçla çalıştığı için LPG tüpleri gibi patlamda, parça tesiri yoktur.
 
DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE DOĞALGAZ
Günümüzde dünyadaki doğalgaz tahmini rezervlerinin henüz %14-15 düzeyindeki bir kısmı işletilebilmektedir. İşletilen bu kısmın dünya tüketimine 70 yıl yeteceği hesaplanmaktadır. Ülkemizde bilinen doğalgaz kaynakları son derece düşüktür. Fakat dünyadaki rezervin %69 gibi büyük bir kısmı komşularımızdadır. Rusya dünya rezervlerinin %35’ine Ortadoğu Ülkeleri %34’üne sahiptir. Petrol kaynaklarının da benzer oluşu ülkemizin doğalgaz ve petrol için diğer ülkelere aktarılabilecek bir geçiş yolu olmasını sağlamaktadır.
 
Dünyada doğalgaz rezervleri dağılımı; Ülkemize doğalgaz Rusya, Azerbeycan, Türkmenistan ve İran’dan boru hattı ile Nijerya, Cezayir, Mısır dan sıvılaştırılmış olarak deniz yoluyla gelmektedir. Ülkemizde 1988 yılında ilk olarak Ankara’da doğalgaz kullanımına geçilmiş, 1992 yılında İstanbul ve daha sonra Bursa, Eskişehir, İzmit’te doğalgaz sanayi ve konutlarda kullanılmaya başlanmıştır. Şu ana kadar 50’den fazla ilimizde doğalgaz dağıtım çalışmaları başlamış ve sürdürülmektedir. Yeni ihale edilecek iller ve hazırlıklar düşünüldüğünde yakın gelecekte ülkemizin büyük çoğunluğu doğalgaz kullanımına geçmiş olacaktır.
 
DOĞALGAZ BAŞVURUSUNDA İZLENECEK YOLLAR
1.Apartman Genel Kurul Kararı Alınması: Doğalgaz dönüşümü ve/veya tesisatı yapılmasına Apartman Genel Kurulunca en az %51 çoğunlukla karar alınmalıdır.
2.Doğal Gaz Dönüşümü Yapacak Yetkili Firmayla Anlaşma: Gaz Dağıtım Firması tarafından düzenlenen “Proje ve İç Tesisat Yapım Bakım Onarım Sertifikası” olan yetkili firmayla anlaşma sağlanmalıdır.
3.Abone Olma: Kullanıcı, Gaz Dağıtım Firmasının istediği işlemleri yerine getirerek doğal gaz abonesi olmalıdır.
4.Proje Hazırlanması: Abone olma işleminden sonra dönüşümü yapacak yetkili firma tarafından dönüşüm projesi hazırlanmalıdır.
5.Baca Etüd Raporu: Mevcut bacanın dönüşüp dönüşmeyeceği Makina Mühendisleri Odasınca tespit edilmeli yeni baca yapılacak ise projesi hazırlanmalıdır.
6.Proje Kabul ve İşe Başlama Onayı: Hazırlanan projeler onaylandıktan sonra işe başlama onayı Gaz Dağıtım Firması tarafından verilir 
7.Tesisat İmalatı: Yetkili firma onaylanmış projeye göre imalatı gerçekleştirir.
8.Sayaç Alınması ve Montajı: Abone tarafından güvence bedeli yatırıldıktan sonra Gaz Dağıtım Firmasından alınan sayaçın yetkili firma tarafından montajı gerçekleştirilir.
9.Sızdırmazlık ve Mukavemet Kontrolü: Yetkili Firma tarafından yapılarak Gaz Dağıtım Firmasına onaylatılır.
10.Gaz Açılması: Gaz Dağıtım Firması tarafından yetkili firma nezaretinde tesisat kontrol edilerek, tesisata gaz verilir. 11.İşletmeye Alma ve Müşteriye Teslim: Doğalgazla çalışan cihazın yetkili servisi cihazı çalıştırarak devreye alır, kullanma ve emniyet kurallarını içeren dökümanla birlikte aboneye teslim eder.
 
(*) Ülkemizde her ilde doğalgaz dağıtım ihalelerini kazanan firmalara bağlı olarak uygulama farklılıkları olabilmektedir. Belirtilen uygulama örneği İzmir kenti referans alınarak yazılmıştır.

Diğer İçerikler