ÇevreBilgileri

Mobil Tehlikeli Atık Takip Sistemi (MoTAT)

 Tehlikeli Atık Beyan Sisteminde (TABS) firma veri tabanı olarak Maliye Bakanlığının vergi numarasına göre kayıt ettiği sanayi mükellefleri atık beyanı için kullanılmaktadır. Yine Tehlikeli Atık Beyan Sistemi başta olmak üzere çeşitli veri sistemleri ile entegre olarak hazırlanan Mobil Tehlikeli Atık Takip Sistemi (MoTAT) Emniyet Genel Müdürlüğünün tescil işlemlerinde kullandığı verileri web servis hizmeti kanalıyla atık takip sistemi amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kullanılacaktır.

 
Mobil Tehlikeli Atık Takip Sistemi (MoTAT) üzerinden üretilen veriler Emniyet Genel Müdürlüğüne web servis kanalıyla açılarak yol denetimlerinde bu verilerin kullanılması sağlanacaktır.
 
Atık yönetimi konusunda önemli bir sistem olarak hayata geçirilmesi planlanan Mobil Tehlikeli Atık Takip Sistemi (MoTAT), veri üreten bir sistem olması yanında etkin bir denetim mekanizmasını da oluşturması beklenmektedir.
 
Atığın oluştuğu noktadan taşıma, ara depolama, geri dönüşüm ve bertaraf sürecinin izlenmesi amacıyla hazırlanan sistem, ulusal atık taşıma formu takibi, araç takibi, araçta taşınan atığın verisi, bu atığın hangi tesise gittiği gibi alt modülleri de içeren bir yapıda olduğu belirtilmektedir.
 
 
 
 
Türkiye’de ekonomik büyüme, üretim artışı, kentleşme ve nüfus artışı giderek artan miktarda atık üretimine yol açmakta, bu atıkların toplanması, depolanması, geri dönüşüm, bertarafı sürecinde etkin bir denetim mekanizması ve atık yönetimi uygulaması gerekmektedir.
 
Üretimde hiç atık üretilmemesi veya minimum atık üretilmesini esas alan temiz üretim teknolojilerinin geliştirilmesi günümüzde yaşanan atık probleminin çözümünde önem kazanmaktadır.
 
 
  
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin bir biçimde kullanılması ile çevresel veriler değerlendirilerek sorunların tespiti ve önceliklerin belirlenmesi çok daha sağlıklı yapılabilmektedir.
 
Bir ilde ne kadar ve hangi türlerde atık oluşuyor, oluşan atıklar hagi güzergahlarda taşınıyor, geri dönüştürülen atıkların miktarı gibi bilgiler çevresel sorunların tespit edilmesi, alınması gereken önlemler ve yatırımların planlanması açısından önem taşımaktadır.
 
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen e-Çevre İzinleri, Çevresel Bilgi Sistemi, Coğrafi Veri Portalı (GeoPortal), Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS), Mobil Tehlikeli Atık Takip Sistemi (MoTAT) gibi uygulamalar ile toplanan veriler çevresel sorunların çözümünde etkili modellerin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
 
Atık Taşıma Lisanslı Firma ve Araçlar

Diğer İçerikler