ÇevreBilgileri

Tehlikeli Maddelerle Kontamine Olmuş Ambalaj Atıklarının Yönetimi

Çevre ve Orman Bakanlığı' nın 17 Şubat 2011 tarihli, Tehlikeli Maddelerin Kalıntılarını İçeren Yada Tehlikeli Maddelerle Kontamine Olmuş Ambalaj Atıklarının Yönetimine İlişkin Duyurusu;
 
"Bakanlığımıza ulaşan çok sayıdaki başvuruya istinaden kimyasal ve zirai ilaç tedarikçileri ve atık üreticileri açısından tehlikeli maddelerin kalıntılarını içeren yada tehlikeli maddelerle kontamine olmuş ambalaj atıklarının yönetimine ilişkin bazı hususların açıklanmasında fayda görülmüştür. Bilindiği üzere, Tanker Temizleme Tesisleri Tebliği 29.01.2009 tarihli ve 27125 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
Tebliğin amacı, karayolu veya kombine taşımacılık ile taşınan tüm kimyasal ürünleri taşıyan tanker tipi araç ve konteynerler, tankerler, tank konteynerler, izo konteynerler gibi donanımların temizlenmesi ve yeniden kullanımı sırasında oluşan atıkların, çevreye duyarlı bir şekilde bertarafının sağlaması ve kontrolünün yapılmasıdır. Söz konusu Tebliğ, karayolu ve kombine taşımacılık ile taşınan tüm kimyasal ürünleri taşıyan tanker tipi araç ve konteynerler, tankerler, tank konteynerler, izo konteynerler, IBC tankları ve benzeri kapların temizlendiği hallerde temizleme işlemleri sonrasında oluşabilecek atıklar ile oluşan atık suyun ilgili mevzuat çerçevesinde arıtılması ve bertaraf edilmesinin gerekliliği ve bu konuda hizmet veren temizleme tesislerinde bulunması gereken asgari şartları kapsamakta olup metal variller bu Tebliğ kapsamı dışında bulunmaktadır.
 
   
 
 
 
Bu kapsamda, tanker tipi araç ve konteynerler, tankerler, tank konteynerler ve izo konteynerler, haricindeki diğer taşıma kapları olan plastik varil, metal varil bidon ve tenekeler, Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik Ek-IV Atık Listesinde; “15 01 10 Tehlikeli maddelerin kalıntılarını içeren ya da tehlikeli maddelerle kontamine olmuş ambalajlar” (M) koduyla muhtemel tehlikeli atık olarak yer almaktadır. Muhtemel tehlikelilik özellikler, ya ambalajın kendisinden (emprenyeli akşam ambalajlar vs.) ya da içerisinde bulunan ürün artıklarının kirletici vasfından ötürü oluşmaktadır. Bu kategori çok çeşitli potansiyel tehlikeli atık içerebileceğinden analiz yapılırken H1 ila H14 arasındaki tüm tehlikeli özellikleri dikkate alınmalıdır.
 
Özellikle parlama noktası testinin (parlama noktası ≤ 55 OC ) pozitif çıkması atığın, diğer eşikler dikkate alınmaksızın tehlikeli olması sonucunu doğurmaktadır. Eğer parlama noktası (parlama noktası >55 OC ) testinin negatif çıkması durumunda ise ambalajın içersinde bulunan ürün artıklarının fiziksel veya mekanik yollarla temizlenmesinden sonra kirleticilerin etken maddelerinin eşik değerleri ve ambalajın ağırlığı tespit edilerek ambalaj atığının tehlikeli olup olmadığına karar verilmesi gerekir.
   
 
  
  
 Bu doğrultuda, firmalarca tedarik edilen kimyasallara ait IBC tankları, plastik varil ve bidonların Tanker Temizleme Tesisleri Tebliğinde belirtilen şartlar doğrultusunda tesis içerisinde temizlenmesi ve uygun arıtma tesisi bulunması şartıyla üretici firmalara iade edilerek aynı amaçla tekrar kullanılması uygun görülmektedir.
 
Ancak, atık üreticilerince kendi tesislerinde temizlenmesi mümkün olmayan kontamine IBC tankları, plastik varil ve bidonlar, Tanker Temizleme Tesisleri Tebliği kapsamında Bakanlığımızdan temizleme belgesi almış tesislere sevk edilmesi, tekrar kullanılamayacak durumda olan IBC tankları, plastik varil ve bidonların ise tehlikeli atık olarak ulusal atık taşıma formu düzenlenerek Bakanlığımızca lisanslandırılmış gerikazanım/bertaraf tesislerine sevk edilmesi gerekmektedir.
 
Metal ya da plastik varilden daha küçük olan kirli teneke kabul etmeyi planlayan tesislerin, kirli tenekelerin bir parçalayıcıdan geçirildikten sonra yıkanması ve yıkama suyunun arıtma tesisine gönderilerek arıtılması gerekmektedir.
 
Bu tür teneke atıklarını kabul edecek tesislerin söz konusu parçalayıcıları temin ettikten sonra Bakanlığımıza bildirimde bulunmaları ve Bakanlığımızın onay yazısından sonra kirli tenekeleri tesislerine kabul etmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra, atık üreticisince kullanılan kimyasallara ait IBC tankları, plastik varil ve bidonların içerisinde bulunan kimyasalların tamamen boşaltılması ve analizle tehlikesiz atık olarak belgelenmesi durumunda bahse konu IBC tankları, plastik varil ve bidonlar lisanssız araçlarla taşınmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Tedarikçilerce yapılan genele yönelik analizler geçerli kabul edilmemektedir. "
Kaynak: Çevre ve Orman Bakanlığı

Diğer İçerikler